CERTYFIKACJA PRODUKTÓW i PRODUKCJI
Najlepiej i najwszechstronniej przebadane produkty konopne
Badania i certyfikacje zarówno produktów jak i procesu produkcyjnego
1 | FDA – Self- Affirmed GRAS, dopuszczenie do produkcji i obrotu środków spożywczych i suplementacyjnych (USA)
2 | KE / EFSA – Novel Food, dopuszczenie do produkcji i obrotu środków spożywczych i suplementacyjnych (Unia Europejska)
3 | FSA – Novel Food, dopuszczenie do produkcji i obrotu środków spożywczych i suplementacyjnych (Wielka Brytania)
4 | GIS / PIS – Rejestr zakładów podlegających kontroli organów PIS, dopuszczenie do produkcji i obrotu środków spożywczych i suplementacyjnych (Polska)
5 | HACCP (SGS) – Proces produkcji, analiza zagrożeń i krytyczny punkt kontroli
6 | GHP (SGS) – Proces produkcji, dobra praktyka higieniczna
7 | GMP (SGS) – Proces produkcji, dobra praktyka wytwarzania
8 | Niezależne laboratoria naukowe – Zawartość kannabinoidów, cykle badań produktów na zawartość kannabinoidów i innych substancji
9 | Testowanie każdej partii wyrobu pod kątem czystości – na obecność m.in.: drobnoustrojów, pestycydów, metali ciężkich, drożdży/pleśni, alfatoksyn, glifosatu.
10 | NIL – Badania nad skutecznością leczenia, rozpoczęte badania kliniczne (leki)
11 | Certyfikacje: Organic (FDA), Organic (EU), Non GMO, Kosher
12 | Certyfikat Autentyczności Produktu (CoA), Karta Charakterystyki Produktu (MSDS)
Spełniamy międzynarodowe standardy certyfikacji
Produkty VHO Group uzyskały certyfikacje poniższych instytucji

Samopotwierdzony status GRAS (FDA)
“Generally Recognized as Safe”
“Produkt powszechnie uznany za bezpieczny”
“Generally Recognized as Safe”
“Produkt powszechnie uznany za bezpieczny”
Instytucja wydająca: FDA | U.S. Food & Drugs Administration
Lokalizacja: USA, Kanada
Rodzaj: Dopuszczenie do obrotu jako bezpiecznego produktu spożywczego / suplemetacyjnego
Obowiązuje od: 2022.01.17
Status GRAS jest wymagany dla składników żywności i napojów jako gwarancja bezpieczeństwa. Status GRAS oleju konopnego VHO Group zapewnia naszym klientom wybieg do rozszerzenia się z suplementów diety na nową żywność funkcjonalną, obejmującą korzyści płynące ze wsparcia fitokannabinoidów w systemie endokannabinoidowym organizmu (ECS).

Novel Food – Unia Europejska
“Novel Food”
“Nowa żywność – superfood”
“Novel Food”
“Nowa żywność – superfood”
Instytucja wydająca: Komisja Europejska | EFSA – European Food Safety Authority
Lokalizacja: Unia Europejska
Rodzaj: Dopuszczenie do obrotu jako bezpiecznego produktu spożywczego / suplemetacyjnego
Obowiązuje od: 2022.
Nowa żywność (Novel Food) – rodzaj żywności, która definiowana jest jako żywność innowacyjna, wytworzona przy pomocą nowoczesnych technologii i procesów produkcyjnych. W terminologii UE tym terminem określa się również żywność tradycyjnie spożywaną poza obszarem Unii Europejskiej.
Żywność oraz składniki żywności, które podlegają rozporządzeniu nie mogą:
– zagrażać zdrowiu konsumentów,
– wprowadzać konsumentów w błąd,
– różnić się od żywności lub składników żywności, które mają zastąpić, w takim stopniu, że ich spożycie byłoby niekorzystne odżywczo dla konsumentów.

Novel Food – Wielka Brytania
“Novel Food”
“Nowa żywność – superfood”
“Novel Food”
“Nowa żywność – superfood”
Instytucja wydająca: FSA | Food Standard Agency
Lokalizacja: Wielka Brytania
Rodzaj: Dopuszczenie do obrotu jako bezpiecznego produktu spożywczego / suplemetacyjnego
Obowiązuje od: 2022.03.28
Nowa żywność to żywność, która nie była powszechnie spożywana przez obywateli w Wielkiej Brytanii lub Unii Europejskiej (UE) przed majem 1997 r.
Żywność oraz składniki żywności, które podlegają rozporządzeniu nie mogą:
– zagrażać zdrowiu konsumentów,
– wprowadzać konsumentów w błąd,
– różnić się od żywności lub składników żywności, które mają zastąpić, w takim stopniu, że ich spożycie byłoby niekorzystne odżywczo dla konsumentów.

GIS – Dopuszczenie do obrotu – Polska
“Główny Inspektorat Sanitarny”
“Państwowa Inspekcja Sanitarna”
“Główny Inspektorat Sanitarny”
“Państwowa Inspekcja Sanitarna”
Instytucja wydająca: GIS – PIS | Państwowa Inspekcja Sanitarna
Lokalizacja: Polska
Rodzaj: Dopuszczenie do obrotu jako bezpiecznego produktu spożywczego
Obowiązuje od: 2017.04.24
Poświadczenie o bezpieczeństwie żywności i żywienia (środków spożywczych, w tym oleju konopnego) oraz wpisania do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Standaryzacja laboratorium i produkcji
Nasze laboratorium i zakład produkcyjny spełniają najwyższe normy jakości

HACCP Codex Alimentation (SGS)
“Hazard Analysis and Critical Control Point”
“Analiza zagrożeń i krytyczny punkt kontroli”
“Hazard Analysis and Critical Control Point”
“Analiza zagrożeń i krytyczny punkt kontroli”
Instytucja wydająca: SGS Certification and Business Enhacement
Lokalizacja: Unia Europejska, USA, Polska
Rodzaj: Certyfikacja standardów i jakości produkcji
Obowiązuje od: 2020.08.07
Certyfikacja procesów postępowań mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością. System ten ma również na celu określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań korygujących.

GHP Codex Alimentarius Commision (SGS)
“Good Hygienic Practice”
“Dobra praktyka higieniczna”
“Good Hygienic Practice”
“Dobra praktyka higieniczna”
Instytucja wydająca: SGS Certification and Business Enhacement
Lokalizacja: Unia Europejska, USA, Polska
Rodzaj: Certyfikacja standardów i jakości produkcji
Obowiązuje od: 2020.08.07
Certyfikacja działań, które muszą być podjęte, i warunki higieniczne, które muszą być spełniane i kontrolowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności. Wymagania dobrej praktyki higienicznej obejmują: dobór odpowiedniego wyposażenia technicznego; lokalizację i otoczenie zakładu produkcji żywności; procedurę mycia, dezynfekcji, konserwacji maszyn i urządzeń; rozmieszczenie pomieszczeń i wyposażenia w zakładzie; stosowanie odpowiednich procedur i operacji technologicznych; szkolenie i higienę osobistą pracowników; zapewnienie bezpieczeństwa mikrobiologicznego i odpowiedniej jakości wszystkich surowców.

GMP Codex Alimentarius Commision (SGS)
“Good Manufacturing Practice”
“Dobra praktyka wytwarzania”
“Good Manufacturing Practice”
“Dobra praktyka wytwarzania”
Instytucja wydająca: SGS Certification and Business Enhacement
Lokalizacja: Unia Europejska, USA, Polska
Rodzaj: Certyfikacja standardów i jakości produkcji
Obowiązuje od: 2020.08.07
Certyfikacja zestaw standardów stosowanych w produkcji przemysłowej, zwłaszcza w branży farmaceutycznej i spożywczej. Zasady tezapewniają wysoką jakość i czystość materiałów użytych do produkcji danego wyrobu oraz pełną kontrolę nad pochodzeniem, jakością surowców i całym procesem produkcyjnym. Stosowanie tych zasad podnosi poziom bezpieczeństwa produktów konsumenckich. Do głównych działań GMP należą: utrzymanie wymaganej higieny w środowisku naturalnym; zapewnienie właściwych warunków w trakcie magazynowania sprzętu technicznego, czynników chemicznych oraz produktów spożywczych; dbanie o dobry stan techniczny całego zakładu produkcyjnego; działania zabezpieczające przed plagami owadów i gryzoni w zakładzie; optymalne rozmieszczenie, oświetlenie oraz wentylacja oddziałów produkcyjnych i magazynów; utrzymanie gospodarki wodno-ściekowej; kontrola pracowników zakładu pod kątem ich stanu zdrowotnego.
Badania produktów i badania kliniczne w niezależnych instytucjach badawczych
Badania zawartości kannabinoidów oraz badania kliniczne skuteczności oddziaływania

Seal of Excellence
“Jakość, Autentyczność i Czystość produktu”
“Jakość, Autentyczność i Czystość produktu”
Produkt jest oczyszczany i badany pod kątem obecności i identyfikacji związków chemicznych za pomocą HPLC (high-performance liquid chromatography) – wysokosprawnej chromatografii cieczowej.
Jako jedeyny producent na rynku do kazdej partii produktów dostarczamy na żądanie pełną dokumentację:
+ Certyfikat Autentyczności Produktu (CoA)
+ Karta Charakterystyki Produktu (MSDS)
+ Badania na obecność:
– drobnoustrojów,
– pestycydów,
– metali ciężkich,
– drożdży/pleśni,
– alfatoksyn,
– glifosatu.

Zawartość kannabinoidów (UMCS)
“Certyfikat autentyczności produktu (CoA)”
“Certyfikat autentyczności produktu (CoA)”
Wykonywany dla każdej partii produktu.
Certyfikat analizy (z ang. Certificat of Analysis, w skrócie CoA) to potwierdzony i podpisany dokument, który pokazuje wyniki badań przeprowadzonych na produkcie. Testy wykonuje się w różnych celach, niektóre z nich to: stwierdzenie ilości kannabinoidów, zanieczyszczeń mikrobiologicznych, analiza profilów terpenowych, stwierdzenie zanieczyszczenia pestycydami i metalami ciężkimi. Dane uwzględnione w raporcie muszą odpowiadać specyfikacji produktu i wymogom prawnym dotyczącym zanieczyszczeń.

Zawartość kannabinoidów (HempLab)
“Certyfikat autentyczności produktu (CoA)”
“Certyfikat autentyczności produktu (CoA)”
Wykonywany dla każdej partii produktu.
Certyfikat analizy (z ang. Certificat of Analysis, w skrócie CoA) to potwierdzony i podpisany dokument, który pokazuje wyniki badań przeprowadzonych na produkcie. Testy wykonuje się w różnych celach, niektóre z nich to: stwierdzenie ilości kannabinoidów, zanieczyszczeń mikrobiologicznych, analiza profilów terpenowych, stwierdzenie zanieczyszczenia pestycydami i metalami ciężkimi. Dane uwzględnione w raporcie muszą odpowiadać specyfikacji produktu i wymogom prawnym dotyczącym zanieczyszczeń.

Zawartość pestycydów
“Raport analityczny”
“Raport analityczny”
Wykonywany dla każdej partii produktu.
Zawartość pozostałości pestycydów, LC/MS/MS- Tabela 2 (A)
EN 15662:2008, Oznaczanie pozostałości pestycydów metodą LC-MS/MS po uprzedniej ekstrakcji i rozdziale acetonitryle, LC-MS/MS, Oznaczanie pozostałości pestycydów metodą LC-MS/MS po uprzedniej ekstrakcji i rozdziale acetonitrylem oraz oczyszczaniu metodą dyspersyjnej SPE-Metod QuEChERS

Certyfikat produkcji ekologicznej (BioExpert)
“Produkt ekologiczny”
“Produkt ekologiczny”
Wykonywany dla wybranych produktów.
Rolnictwo ekologiczne określa system gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej. Produkcja ekologiczna łączy odpowiednie praktyki gospodarowania, wspomaga wysoki stopień różnorodności biologicznej, wykorzystuje naturalne procesy oraz zapewnia właściwy dobrostan zwierząt. Certyfikat ekologiczny (certyfikat na produkty organiczne lub biologiczne) to system gospodarowania, w którym wyklucza się stosowanie syntetycznych nawozów mineralnych, pestycydów, regulatorów wzrostu i syntetycznych dodatków paszowych. Rolnictwo to charakteryzuje się produkcją w cyklu zamkniętym gleba – roślina – zwierzę, przy zachowaniu zrównoważonego rozwoju.